JSB Luchtbuks Kogeltjes

JSB Luchtbuks kogeltjes, diabolo's of pellets zijn enorm populair onder de luchtschutters. Wat is er zo speciaal aan deze kogeltjes en wat betekenen de codes van deze kogeltjes?


JSB Luchtbuks kogeltjes
Wie eerder een doosje JSB kogeltjes heeft gekocht is het vast wel eens opgevallen dat deze zijn voorzien van een sticker met veel cijfertjes erop. Dit is geen prijslabel en of barcode maar deze cijfers hebben een geheel andere betekenis.


Code op JSB Luchtbukskogeltjes
We gaan uit van het label op de bovenstaande foto. Het eerste nummer 27560917.


27 - is het nummer van de mal (die) waarmee het kogeltje is geperst.
56 - is het nummer van de verantwoordelijk medewerker van JSB voor de productie.
09 - is het nummer van de medewerker voor de kwaliteitscontrole.
17 - zijn de laatste twee cijfers van het jaartal waarin de kogeltjes zijn gemaakt.

Het tweede nummer 8 is het nummer van de produktie partij (batch)

Het derde nummer 5.52 is de diameter van de kop van het kogeltje.

Vooral het laatste nummer is interessant. Deze afmeting verklaart onder andere de reden dat de schieteigenschappen niet altijd even goed zijn ook al koop van hetzelfde merk dezelfde kogeltjes. Ook bij andere merken worden verschillende mallen gebruik voor productie die voor afwijkend schietgedrag kunnen zorgen. Zover bekend is JSB de enige fabriekant die gedetailleerde informatie geeft over de tolerantie van de kogeltjes.

JSB sponser en meest gekozen onder wedstrijd schutters
Bij een afwijkend schotbeeld kunnen meerdere faktoren een oorzaak zijn. Bij ons in de werkplaats zien wij verassend vaak dat de loop van de luchtbuks niet wordt schoongemaakt. Ook het schoonmaken van je luchtbuks is ontzettend belangrijk voor optimale precisie.

Welke luchtbukskogeltjes kiezen?

Het derde nummer wat de afmeting van de kop van het kogeltje aangeeft is eigenlijk niet zo belangrijk. Als je een partij (batch) hebt gevonden die in jou geweer goed schiet dan is de code van de mal (die) de belangrijkste om te onthouden. Kogeltjes uit deze mal zullen in jou luchtbuks zo gelijk mogelijk presteren.

JSB Luchtbukskogeltjes op productielijn


Naast de JSB luchtbukskogeltjes zijn er nog veel merken die goede luchtbukskogeltjes maken Webley, H&N, Excite en Napier

Wil je gewoon lekker schieten met je luchtbuks en is de optimale precisie niet het belangrijkste voor je schietplezier dan zijn er ontzettend veel kogeltjes te koop in verschillende uitvoeringen waar je lekker mee kunt experimenteren. Goedkope luchtbuks munitie hoeft ook niet slecht te zijn en ook met de goedkopere luchtbukskogeltjes kun je goede prestaties leveren.

De RAM Pellets zijn kogeltjes die prijs technisch interessant zijn maar die in verschillende merken luchtbuksen bijzonder goed groeperen, precies zijn. De Ram Pellets zijn verkrijgbaar in 4 verschillende uitvoeringen, Hyena, Punisher, Match Precision en Grizzly. De uitvoeringen zijn er in twee kalibers 4.5 en 5.5mm
Het bijzondere aan de RAM Pellets is dat deze zijn voorzien van Pellet Lube. De pellet lube laat een filmlaagje om het kogeltje achter waardoor de weerstand wordt verminderd en zorgt voor vermindering loodsplinters in je loop. Je schietsnelheid en precisie neemt toe en je loop blijft ook nog eens langer schoon!

Je kunt natuurlijk ook luchtbukskogeltjes van andere merken kopen en die voorzien van een paar druppels Pellet Lube voor hetzelfde effect. 





Reacties