Richtkijker parallax instellen

Het instellen van de Parallax van je richtkijker

Over het instellen van richtkijkers zijn veel vragen. De werking van de parallax is wat lastig te begrijpen maar een goed ingestelde parallax op je richtkijker is een vereiste voor een goed resultaat.

AGS Richtkijker met Parallax


Niet alle richtkijkers hebben een instelbare parallax. Richtkijkers met een beperkte zoom hebben vaak een gefixeerde parallax en richtkijkers met een groter bereik een instelbare parallax. Daarnaast valt er ook onderscheid te maken onder de merken. Richtkijkers van AGS, Hawke en Meopta zijn van goede betaalbare kwaliteit en zijn de modellen met een groter bereik voorzien van een instelbare parallax.


Verschil tussen Richtkijker voor luchtbuks en vuurwapen

Als er een ding is dat een echte luchtbuks richtkijker onderscheidt van een richtkijker ontworpen voor een vuurwapen is het de parallax afstelling van 10 meter (of Yards).

Vaak zijn vuurwapen richtkijkers ingesteld om parallaxvrij te zijn op 100 meter, en als ze een aanpassingsfunctie hebben, zal deze maar zo laag kunnen worden ingesteld als 50 meter (of Yards). 

Problematisch is dat de parallax afwijking groter wordt naarmate de afstand tot het doel kleiner wordt wat misschien geen probleem is voor de jager die naar de zijkant van een eland (groot oppervlakt) kijkt, maar een groot probleem is voor de luchtbuks schutter die een klein precies doel op acht meter bekijkt. 

Om te begrijpen waarom parallax afwijking in richtkijkers een probleem is, is het belangrijk om te weten wat parallax is. 
De objectieve voorste lens van onze richtkijker moet de lichtreflectie precies op het rectiel (Mil Dot of Draden kruis) projecteren. Dit kan alleen maar op één afstand goed zijn. Als het doel verder weg of dichterbij komt, wordt de focus onjuist en komt het risico op een richtfout in het spel, maar als we ons richten op een nieuwe afstand, wordt de richtfout opgeheven.
Als het doel wordt geprojecteerd voor of achter het dradenkruis en je kijkt door de richtkijker onder een hoek, of duidelijker gezegd niet helemaal recht door de richtkijker lijkt het dat je het doel goed in beeld hebt, terwijl dat in feite niet zo is. Je mist je doel maar begrijpt niet waarom, wat genoeg is om gek van te worden.
Dit is waarom een ​​goede luchtbuks richtkijker een parallax instelling moet hebben, en luister niet naar de verhalen die anders beweren maar laat je resultaten met een goede luchtbuks richtkijker de waarheid spreken.


Moderne richtkijkers


Richtkijkers met verstelbare parallax zijn er in twee soorten. De traditionele versie is een instelring aan de voorkant van de richtkijker. Dit is een relatief eenvoudige en voordelige methode om parallax te corrigeren. Onder de serieuze luchtbuksschutters is de laatste jaren de zijwiel parallax instelling het meest populair. Het voordeel van de zijwiel parallax instelling is dat het makkelijker te bedienen is als je regelmatig van schietafstand wisselt. Daarnaast wordt regelmatig als argument genoemd dat de zijwiel instelling er moderner uitziet, voor wat dat waard is. Het nadeel van de zijwiel instelling is dat het een moeilijkere manier is om de lensstructuur te fabriceren wat hogere kosten met zich mee brengt.

Welke soort parallax instelling je ook kiest. Het zal het aantal raake schoten met je luchtbuks aanzienlijk verhogen. Het is van vitaal belang om je accuratesse te verhogen om je richtkijker parallax zo nauwkeurig mogelijk in te stellen. 


Een manier die ik zelf veel gebruik om de parallax in te stellen is om je doel en mikpunt in het midden van je richtkijker in beeld te brengen. Als je met je hoofd een klein beetje van links naar recht beweegt en het middelpunt van je MilDot of dradenkruis beweegt van je mikpunt, dan is de parallax niet goed ingesteld. Schat het aantal meters en stel de parallax af op het aantal meters of Yards. Herhaal nog een keer het in het midden brengen van het mikpunt in het hart van je MilDot of dradenkruis en beweeg je hoofd een klein beetje van links naar rechts. Blijft het exacte midden van je MilDot of dradenkruis exact op het mikpunt, dan is je parallax goed afgesteld, veel schietplezier.




Reacties