Veerbuks / Knikbuks - Luchtbuksen

Veerbuks, Knikbuks of luchtbuks?



Wat is het verschil tussen een veer- knik of luchtbuks? Een luchtbuks is het overkoepelende begrip waar alle vormen van luchtbuksen onder vallen buksen kunnen een verschillende manier hebben waarmee ze kracht op bouwen. Dit kan gebeuren door een veer, een perslucht kamer of een Co2 patroon. Het woord veer refereert naar het mechanisme en knik naar de beweging.

Hoe werkt een knikbuks?

Veerbuksen of kinkbuksen zijn luchtbuksen die gebruik maken van een zuiger die door een veer wordt aangedreven. De veer wordt gespannen door de loop te knikken en door te buigen tot er een klik te horen is. Vervolgens doe je een pellet in de geknikte loop en zet je die weer recht.
De meest bekende luchtbuksen zijn Veerbuksen (Springers). Dit zijn buksen die gebruik maken van een zuiger die door een veer wordt aangedreven. Door het volledig ‘knikken’ en buigen van de loop tot je een knik hoort span je de veer. Daarna stop je een pellet in de geknikte loop en zet je die weer recht. Door deze knik wordt de buks ook vaak een buks met knikloop of knikbuks genoemd.
 Webley VMX Classic
De Webley VMX Classic - Veerbuks met normale veer

Schiethouding

Bij het afschieten gaat de buks dus heen en weer door de mechanische bewegingen van de veer en zuiger. De meeste buksen zijn zo gemaakt dat een goede schutter de buks tijdens deze beweging de buks op één plek kan houden en goed op het doel kan richten. Het is belangrijk jezelf een houding aan te leren waardoor de terugslag van de buks altijd hetzelfde effect heeft. Consequente training en oefening baart kunst en dus ook in dit geval. Het gebruik van een geschikte schietkast is hierbij van belang zodat er veilig en correct geschoten kan worden. Dit is uiteraard relevant voor mensen die plezier hebben in het verbeteren van hun vaardigheden om bijvoorbeeld mee te gaan doen aan wedstrijden of competities. Wanneer je goed leert schieten met een luchtbuks kun je over het algemeen ook met andere typen buksen schieten, je vergroot dus niet alleen je vaardigheid bij één soort buks wanneer je met een veerbuks oefent.

Terugslag van een knikbuks

De meeste schutters zijn over het algemeen recreatie of gelegenheids- schutters. Dat betekend dat je waarschijnlijk minder tijd investeert in het oefenen van het schieten maar je gewoon weg schiet voor het plezier. Sommige veerbuksen hebben een vrij heftige terugslag wat het lastig maakt om raak te schieten. Dit kan tot situaties leiden waarbij plezier omslaat in frustratie en de buks uiteindelijk wordt weggezet. Vooral de wat betere luchtbuksen geven een minder harde terugslag. Bij wedstrijden in Nederland wordt gebruik gemaakt van nauwkeurigere en minder krachtige buksen zoals de Weihrauch HW 50S. Deze zijn vaak een duurder dan de gemiddelde buks die men voor recreatief schieten gebruikt. Daarnaast maken deze buksen soms gebruik van een mechaniek die de terugslag verminderd en zijn ze soms voorzien van een onder of zijspanner (in plaats van een knikloop) zoals de Weihrauch HW 97 Black Line.
Kracht van een luchtbuks
Krachtige knikloop buksen worden over het algemeen verkocht aan mensen die meer van power houden dan nauwkeurigheid. Veel recreatieve schutters kiezen voor een dergelijke buks en genieten van de knal die wordt geproduceerd wanneer een pellet de snelheid van het geluid halen. Deze buksen zijn vaak krachtig, niet erg duur en populair onder de jongere schutters. Deze buksen kunnen prima gebruikt worden voor recreatief schieten waarbij men op blikjes schiet of grotere kaarten. Het is met deze buksen echter moeilijker om een grote precisie en nauwkeurigheid uit een schot te behalen.
 Gamo Hunter Grizzly 1250

Gamo Hunter Extreme 1250 6.35mm - Krachtige veerbuks met een joule van
Onder- zijspanners & Nitron piston
De meeste schutters die bereid zijn om te oefenen kunnen uit een veerbuks veel plezier beleven. Het gaat hierbij vaak wel om de iets wat duurdere en betere veerbuks modellen zoals die van Weihrauch. Buksen met een onder of zijspanner hebben een gefixeerde loop die ze per definitie al iets zuiverder maakt dan buksen met een knikloop systeem. Sommige veerbuksen zijn voorzien van een gasveer. Je herkend dit systeem doordat ieder merk hier een eigen naam aan geeft. Bij Gamo is dit het "IGT" systeem, bij Hatsan het "Vortex" systeem, bij Webley het "D-Ram" systeemen bij Crossman heet het "Nitron Piston". bij Hierbij wordt de buks niet aangedreven door een veer maar door een soort gasballon. De principes van de systemen zijn hetzelfde maar de terugslag die ontstaat wordt aanzienlijk verminderd door het ontbreken van een veer en zuiger. Daarnaast verslapt de gasveer niet zoals een stalen 
veer wel doet wanneer deze voor langere tijd onder spanning staat. Mede hierdoor (en omwille van de veiligheid) is het niet verstandig een buks gespannen weg te leggen. Ondanks als deze punten is schieten met een veerbuks best lastig. Als je jezelf aanleert met de juiste houding te schieten zul je zien dat je vermogen om raak te schieten aanzienlijk zal toenemen.

Boven: Klassieke veer. Onder: Nitron piston systeem.

Reacties