Luchtbuksen: Co2- en Pompbuksen

Luchtbuksen: Co2- en Pompbuksen


Co2- en pompbuksen


Als je voor je plezier schiet in de tuin of binnen op een korte afstand is een Co2 of pompbuksen een goede keuze. Deze buksen hebben vaak een wat lagere mondingssnelheid van rond de 210 m/s bij Co2 en bij pompbuksen oplopend tot 245 m/s. Ook maken Co2 en pompbuksen relatief aan veerbuksen weinig geluid en zijn met name Co2 buksen gemakkelijk nog stiller te maken door een demper te monteren. Het feit dat deze buksen erg stil zijn en niet extreem krachtig maakt dat Co2 en pompbuksen uitermate geschikt zijn om binnen en op korte afstanden mee te schieten.

Co2 buksen

Bij het gebruik van Co2 buksen dien je wel rekening te houden met enkele eigenschappen. Een Co2 patroon staat bij 25 graden Celsius onder een druk van gemiddeld 60 bar. Wanneer het buiten kouder is kan de druk van de cilinder dalen. Bij 12 graden zal de druk bijvoorbeeld rond de 50 bar zitten. Wat nog meer invloed heeft op de druk van het Co2 patroon is de afkoeling die bij het schieten plaatsvindt. Het Co2 patroon koelt door verdamping sterk af. De pellets die snel na elkaar worden afgevuurd zullen daarom steeds een stukje minder hard en lager op de kaart aankomen. Na even gewacht te hebben zal het Co2 patroon weer op temperatuur zijn en kan er met volledige kracht geschoten worden. Deze afwijking (bij snel achter elkaar schieten) kan frustrerend zijn voor een onervaren schutter. Bij gemiddelde temperaturen kun je goed schieten met een buks op Co2 aandrijving. Bij de wat duurdere Co2 buksen, vaak geschikt voor wedstrijden op een 10 meter baan, is een regulator geïnstalleerd die de druk gelijk houd. Het principe van een Co2 buks is haast gelijk aan die van een PCP Buks.


Umarex 850 M2 XT Set -  Zeer nauwkeurige Co2 buks

Een voordeel ten opzichte van de PCP buksen is dat Co2 buksen vaak een stuk goedkoper zijn omdat je geen pomp of persluchtfles nodig hebt. Daarentegen heb je wel Co2 patronen nodig die je dient aan te schaffen afhankelijk van hoeveel je denkt te gaan schieten.
Co2 patroon - 12gram                                              Co2 patroon - 88gram

Pompbuksen

De pompbuks was vroeger een erg bekende en geliefde buks omdat deze weinig terugslag had. Tegenwoordig komt de pompbuks nog maar weinig voor na het opkomen van de persluchtbuks. Voor veel mensen die een dergelijke buks gehad hebben is het een legendarisch model, helaas is er op het gebied van pompbuksen tegenwoordig nog maar weinig ontwikkeling. Dit betekend niet dat de buks geen fans meer heeft.
Benjamin Sheridan (1947) - Legendarische pompbuks
De pompbuks is voorzien van een vaste loop en kan via een onderspanner worden opgepompt. De druk kan gedoceerd worden door het aantal keer dat je de buks oppompt. In een zekere zin bepaal je dus zelf hoe hard je uiteindelijk schiet. Dit heeft zijn voordelen als je met verschillende afstanden te maken hebt en de baan van de kogel wilt veranderen. De andere kant van dit systeem is dat het bij onervaren schutters tot verwarring kan leiden waardoor het moeilijker is het wapen te leren kennen. Dit zorgt ervoor dat veel mensen ten onrechte denken dat de buks onbetrouwbaar is. De buks schiet daarnaast een enkel schot per lading. Dat betekend dat na ieder schot de buks opnieuw moet worden opgepompt.

Reacties